3 Kaveria viettävät kuukauden vegaaneina

Viime vuoden lopulla luimme lehdestä uutisen. Jopa Saulilla (Niinistö) on yksi kasvisruokapäivä viikossa. Olimme juuri alkaneet suunnitella osallistumista kevään Vegemessuille ja harkitsimme Vegaanihaasteen sponsoroimista. Meillähän on jo neljä vegaanista jäätelöä ja seuraamme vegeryhmien keskustelua tiiviisti. Meitä kaikkia on kiinnostanut, mistä vegeydessä on oikein kyse, millaista on elää vegaanina, ja miksi vegeyhteisö on niin erityisen tiivis ja innostunut asiastaan. Yhtenä sunnuntai-iltana Heikki esitti kysymyksen – mitä jos ottaisimme vastaan vegaanihaasteen?

Jos vegaaninen jäätelö voi olla yhtä hyvää – tai jopa parempaa – kuin perinteinen jäätelö, olisiko kokonaan vegaaninen ruokavalio mahdollinen kolmelle tavalliselle sekaanikaverille? Tammikuun alussa se sitten alkoi. Ensimmäinen viikko meni erilaisia vegelevitteitä ja juustoja vertaillen. Sauli tietenkin kovana kokkaajana ehätti tekemään kaiken maailman ”porkkalaa”. Heikki taas oli jo testauttanut soijamakaroonilaatikkoa tyttärellään ennen haasteen alkua. Meni kuulemma ihan täydestä. Ilkkakin rohkaistui paistamaan nyhtökauraa, joka taisi samalla nousta hänen bravuureihinsa pannarin rinnalle.

Haasteen puolivälissä sen uskalsi jo todeta – ei tämä onneksi kovin vaikeaa ole. Olemme kaikki yhtä mieltä, että tästä kuukaudesta jää paljon käteen. Tai pikemminkin jääkaappiin ja reseptivihkoon. Vegaanihaaste on ollut erittäin hyvä mahdollisuus tarkastella omia ruokatottumuksia ja ravistella niitä. Ruoka ja sen tuotanto ovat yksi tärkeimmistä ihmisen ja ympäristön hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Haasteen aikana meille tuli yhä selvemmäksi, kuinka jokaisella pienellä valinnalla kaupassa, kotona tai ravintolassa voit vaikuttaa maailman menoon. Jotenkin tämä sopii kovin hyvin jäätelönteon taustalla olevaan maailmankuvaamme.