3 Kaverin tarina

Me – Heikki, Ilkka ja Sauli, pohdimme kesällä 2012, mitä hauskaa voisimme yhdessä alkaa puuhaamaan. Joku sai idean jäätelöstä. Olihan sitä pakko kokeilla, sen verran hullu idea se oli. Varmaan sanomattakin selvää, ettei kellään meistä ollut kokemusta jäätelönteosta. Ensimmäisenä kesänä teimme monenlaisia makukokeiluja pikkuisella litran jäätelökoneella. No, välillä jäätelöstä tuli kivikovaa, välillä se suli liian nopeasti.

Päätimme lähteä Italian Bolognaan opiskelemaan jäätelöntekoa – jep, siellä tosiaan on Jäätelöyliopisto. Gelaton luvatussa maassa uskoimme oppivamme kaiken tarvittavan jäätelön valmistuksesta. Päivisin opiskelimme teoriaa ja valmistimme gelatoa, iltaisin kiersimme kahviloita ja maistelimme jäätelöitä.

Jäätelöyliopistossa jäätelönvalmistuksen tekninen puoli ja kemia täydellisen jäätelörakenteen takana aukesivat, mutta jotain jäi vielä uupumaan täydellisen jäätelön reseptistä. Maailmalla oli tapana lisätä herkkuun jos jonkinlaista lisäainetta, esanssia ja aromia, mikä tuntui meistä vieraalta. Teimme kurssin jälkeen päätöksen kehittää omat jäätelömme luonnollista ja aidoista raaka-aineista, ilman keinotekoisia maku-, väri- tai aromiaineita, suosien kotimaisia raaka-aineita aina, kun mahdollista.

Aloimme etsiä sopivaa tilaa jäätelön valmistukseen. Syksyn aikana perustimme 3 Kaverin Jäätelötehtaan Helsingin Kontulaan, vanhan Elannon kaupan tiloihin. Remontoimme itse tehtaan lattiasta kattoon, kehittelimme reseptejä tarmokkaasti ja hankimme ensimmäiset jäätelökoneet Italiasta. Maaliskuussa 2013 toimitimme ensimmäiset 3 Kaverin jäätelöt myyntiin K-Supermarket Herkkupähkinään Vantaalle. Tuona räntäsateisena päivänä kaupassa kävi 800 asiakasta, joille tarjoilimme maistiaisia. Myimme ensimmäisenä päivänämme 200 purkkia jäätelöä. Olimme täysin puulla päähän lyötyjä hyvästä palautteesta ja hurjasta kysynnästä. Koska emme olleet varautuneet näin lentävään lähtöön, tuli pienellä tehtaallamme kiire valmistaa jäätelöä riittävästi.

Tarvitsimme kuumeisesti lisää käsipareja jäätelöntekoon, ja ensimmäisen kesän aikana jäätelötehtaallemme oli palkattu jo viisi työntekijää. Myyntipaikkoja otettiin lisää sitä mukaa, kun jäätelöä saatiin Kontulassa tehtyä. Makunikkari Sauli teki jatkuvaa tuotekehitystä uusien makujen parissa, ja ensimmäisten Vadelma &Valkosuklaan ja Mustikka & Kardemumman lisäksi aloimme valmistaa mm. suklaa-, vanilja- ja kahvijäätelöä. Aluksi pieni jäätelötehtaamme oli puoliksi tyhjä, mutta vähitellen otimme käyttöön sen jokaisen nurkan. Remontoimme isommat pakkastilat, sekä hankimme ja rakensimme laitteita, jotka mahdollistivat monimutkaisemmat jäätelöreseptit.

Tällä hetkellä me työllistämme yli kymmenen työntekijää, ja makuja meillä on jo 15. Jäätelöämme myydään lähes jokaisessa ruokakaupassa ympäri Suomea. Uskolliset fanimme eivät nyt jää jäätelöttä myöskään Ruotsissa, sillä sieltä löydät jäätelöämme nimellä Tre Vänners Glass.